Vannak az életünkben olyan problémák, amelyek igen nehezen oldódnak meg. Újra és újra megpróbálja megtalálni a megoldást rá az ember, de közben rengeteg kudarc éri, és sokan feladják a küzdelmet mielőtt elérnék a célt. Nem szabad. Az ilyen problémáknak pont az a szerepe az életünkben, hogy általuk fejlődhet a jellemünk, kitartást, türelmet, jobb önismeretet tanulhatunk.

Nekem az egyik ilyen problémám a hajhullás. Egyetemista korom óta fokozatosan ritkul a hajam, és nagyon rossz érzés végignézni, hogy lassan egyre ritkább lesz, és egyre több helyen váltja fel az egykor dús hajzatot a csupasz fejbőr. Most sokan azt gondoljátok, hogy "Ez is probléma? Másnak ennél sokkal nagyobbak jutnak.". Részben igazatok van, de csak részben. Nem lehet ilyen egyszerűen összehasonlítani az emberek problémáit. Azt, ami valakinek csak apró kellemetlenség, egy másik ember komoly problémaként élheti meg. Van aki a kopaszodáson is könnyedén túllép, legyint egyet, és azt mondja, hogy kopaszon is ugyanaz az ember vagyok, legfeljebb a "csomagolás" változott meg egy kicsit. Én nem így élem meg. Nekem minden reggel nagyon rossz érzés a tükörbe nézve konstatálni, hogy "na már itt is jobban kilátszik a fejbőröm, ott is kevesebb a hajam", és látni, hogy a fésülködéskor a normálisnál több hajszálam landol a fehér mosdókagylóban. Na azért nem megyek a falnak ettől, de minden reggel kapok egy-egy negatív impulzust, mielőtt nekiindulnék a napnak. Úgy éreztem, hogy ez a változás határozottan rontani fogja az esélyeimet a nőknél. A ritka hajzat bennem a gyengeséget, erőtlenséget szimbolizálja, és biztosan a nők is így látják.

Először egyetemista koromban figyeltem fel rá, hogy a homlokomnál a hajas fejbőr határa lassan egyre feljebb kúszik. Kezdeti próbálkozásaim nagyon egyszerűek voltak: vitaminkészítmények, melyek szerintem nagyon hasznosak, segítenek a haj egészségének megőrzésében, de a férfias típusú hajhullást nem tudják megállítani. Később drága samponokkal próbálkoztam, melyeket kifejezetten férfiaknak fejlesztettek ki a hajhullás megfékezésére. Nem tudom, hogy van-e ezek mögött valamilyen tudományos háttér, de nekem semmilyen pozitív változást nem hoztak. Ekkor felkeresetem egy bőrgyógyászt, mert a hajhullás mellé kaptam még egy gondot: erősen zsírosodni és viszketni kezdett a fejbőröm. Ő javasolta pl. a kénes sampont, ami a zsírosodás és a fejbőrviszketés átmeneti kezelésére alkalmas volt, de a fejbőr egészségének mégsem tett jót, elvékonyította azt. A ritkulás pedig ugyanúgy folytatódott.

Időről időre voltak olyan pillanatok, amikor rosszabnak láttam a helyzetet. Általában ilyenkor vetettem magam jobban bele a probléma kezelésébe, és újabb és újabb megoldásokat kerestem. Az interneten elég sok információt találtam ebben a témában, így jutottam el egy céghez, aki a hajhullást un. mezoterápiás módszerrel próbálta kezelni. Ez már komolyabb kiadással járt, és a bosszantó az volt, hogy a kezelést semmilyen vizsgálat, állapotfelmérés nem előzte meg. Hat alkalommal a hajhagymák tápellátását javító oldatot injekcióztak a fejbőrömbe. Ez önmagában jól hangzik, de a hajhagymákat ettől még ugyanúgy elsorvasztja a DHT hormon (lásd androgén hajhullás). Sajnos ezt csak utólag értettem meg, és otthagytam náluk egy szép kis összeget. Mentségemre szolgál, hogy ekkor már mindenbe belekapaszkodtam, ami egy kicsit is reményt adott.
Borzasztó, hogy ma nagyon sok hely van, ahol kínálnak egy-egy terápiát az embernek, de fogalmuk sincs arról, hogy valójában milyen terápiára van szüksége az illetőnek. A diagnózissal senki nem akar foglalkozni. Az sokkal nehezebb feladat. Természetesen a pénzt a terápiáért kérik el, függetlenül attól, hogy az erdeményes, vagy sem. Egy komolyabb beavatkozásnál óriási anyagi kockázatot vállal az ember. Mindenkinek azt javaslom, hogy nagyon járja körbe a dolgot ilyen esetben, kérjen referenciamunkákat, vagy pénzvisszafizetési garanciát, ha lehet.
Na de vissza a kopaszodáshoz. Miután láttam, hogy kidobtam az ablakon egy jelentős összeget, megint szétnéztem az interneten, és találtam egy hölgyet, aki hajgyógyászattal foglalkozik. Úgy érzem, hogy ő volt az első, aki tényleg eredményeket tudott elérni nálam. Megvizsgálta a fejbőrömet egy speciális kamerával, megnézte a hajszálak tápanyagcsatornáját, vérképet készíttetett. Vitaminokkal helyreállította a hajhagymák tápellátását, és egy speciális fejbőrtisztítóval pedig a fejbőröm egészségét. Évek óta járok hozzá. Azóta nem viszket, nem ég a fejbőröm, nincs kórós zsírosodás. A hajhullás valamelyest lassult, de nem állt meg, és ő is mondta, hogy ezt nem tudja megállítani.

Egy darabig megnyugodtam ebben. "Mégis el kell fogadnom, hogy megkopaszodok. Lehet, hogy nekem is jól állna, ha nullással levágnám a hajam."

De én nem ez a típus vagyok, nem tudtam belenyugodni. A hajátültetésről már hallottam, és időnként kérdezgettem is fodrászokat erről. Volt, aki ismert olyan embert, aki kapott ilyen kezelést, és az állítólag teljesen eredménytelen volt. Ennek ellenére nem vetettem el a dolgot, próbáltam utánajárni, hogy anyagilag mennyire megterhelő, milyen módszerek vannak, mennyire fájdalmas, mennyi idő alatt gyógyul meg, milyen eredmények várhatók. Több céget is találtam a neten, de közülük a legszimpatikusabb a HairHungary volt. Leginkább a referenciamunkák keltették fel a bizalmamat, mert ezek alapján úgy tűnt, hogy nagyon is működhet a módszerük. A másik, ami felkeltette a szimpátiát a honlapjuk megtekintésekor az volt, hogy egy korszerű módszerrel dolgoznak (SafeSystem-FUE), ami eredményesebb, nincs maradandó hegesedés, kevésbé fájdalmas. "Egy konzultációt megér a dolog" - gondoltam. Időpontot kértem, és felkerestem őket...